Een VPN gebruiken tijdens het gamen
Steeds meer gamers ontdekken de voordelen van verbinding maken via een VPN. Het is veiliger en kan games en game servers ontsluiten waar je anders geen toegang toe hebt. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en op welke game platforms je zelf een VPN kunt instellen.
Waarom een VPN tijdens het gamen?
Waarom zou je tijdens het gamen een VPN willen gebruiken?
Altijd een versleutelde verbinding
Bij het spelen van een game ben je vaak afhankelijk van de manier waarop de ontwikkelaar het spel en jouw verbinding met de gameservers heeft beveiligd. Als je gegevens van en naar de servers bijvoorbeeld niet standaard worden versleuteld kan dat risico opleveren dat je gehackt wordt. Dat kan gaan om het stelen van je inloggegevens voor dat spel, maar wanneer je via je smartphone, tablet of PC gamet en niet via een game console is er ook een kans dat andere privégegevens worden gestolen. Kortom, door een VPN te gebruiken ben je voor beveiliging van je gegevens niet meer afhankelijk van de maatregelen die de ontwikkelaar van het spel zelf heeft genomen.
Je echte IP-adres wordt verborgen
Daarnaast weet je 100% zeker dat een hacker die ook met dezelfde server is verbonden geen toegang heeft tot je echte IP-adres. Alle gamers maken helaas weleens mee dat ze het aan de stok krijgen met een andere gamer. Of dat nu is omdat je een collectible voor hun neus weg hebt gepikt, ze wat te bruut op hun broek hebt gegeven in een first person shooter of simpelweg omdat ze zin hebben om met je te gaan sollen. De aanvallen kunnen heel naar worden als de hacker je IP-adres achterhaalt zodat die je verbinding kan DDOS-en. Ook kan dan gepoogd worden in te breken op je netwerk. Een IP-adres kan echter ook bij benadering worden terug geleid op je echte adres, wat het allemaal nog veel vervelender maakt.
Veiliger spelen op openbare wifi
Openbare wifi hotspots zijn handig en kunnen ook behoorlijk goede snelheden en pings bieden. Maar helaas leveren ze wel meer veiligheidsrisico's op omdat je nooit weet wie er allemaal nog meer met de hotspot zijn verbonden en wat ze daar allemaal op uitvreten. Dan is een VPN sowieso een goed idee om je veiligheid te vergroten, ook wanneer je alleen maar wilt gamen.
Een nieuwe game als eerste spelen
Met een VPN kun je heel eenvoudig doen alsof je in een ander land zit, wat kan betekenen dat je toegang kunt krijgen tot games die in een bepaald deel van de wereld eerder uitkomen dan bij ons in Nederland. Je moet daarbij natuurlijk wel een server kiezen op de juiste locatie, iets wat alle VPN-providers zo eenvoudig mogelijk proberen te maken.
Region locked servers bereiken
Soms zijn online games (of het online gedeelte van games) region locked. Dat betekent dat je als Europese speler op een Europese server wordt geplaatst met andere gamers uit de EU, terwijl Aziatische en Amerikaanse gamers ook alleen met elkaar spelen op hun eigen lokale gameservers. Dat kan vervelend zijn, bijvoorbeeld wanneer de servers in je eigen regio offline zijn gegaan, of wanneer je graag met buitenlandse gamers wilt kunnen spelen. Door een VPN in te stellen kun je wederom doen alsof je in een ander land zit en verbinding leggen met de gameservers in die regio. Zo kun je de veel gehekelde region locks dus vakkundig omzeilen.
IP bans omzeilen
Tot slot kun je met een VPN ook een ban omzeilen die in een bepaalde game op je IP-adres is gezet. Soms is dat terecht, bijvoorbeeld omdat je een aimbot had gedownload om een keertje te proberen. Maar het kan ook volledig onterecht gebeuren omdat je door andere spelers bent gerapporteerd omdat je gewoon veel te goed voor ze was. Met een VPN is dat snel opgelost.
Ondersteuning voor jouw game platform
Wanneer je zelf een VPN wilt gaan gebruiken tijdens het gamen, is de manier waarop je dat instelt afhankelijk van zowel je VPN provider als het platform waarop je gamet.
1. Gamen op Windows of Mac
Wanneer je via je Windows of Mac computer games speelt is het wel zo logisch om de VPN app voor Windows of Mac te downloaden die de VPN provider beschikbaar heeft gesteld en die te installeren en configureren. Daar zijn dikwijls ook duidelijke handleidingen voor beschikbaar op de site van je provider.
2. Browser games
Bij games die je via de browser speelt kun je bovenstaande optie kiezen, maar het gebruik van de VPN ook beperken tot de ook vrijwel altijd beschikbare browser extensie. Die is vaak te gebruiken op FireFox en Chrome, maar soms ook op andere browsers.
3. Gamen op smartphone of tablet
Android en iOS smartphones worden door alle VPN providers ruimschoots ondersteund aangezien dat tegenwoordig de meest gebruikte apparaten op internet zijn. Download simpelweg de app op je smartphone en stel die in om ook tijdens het online gamen van je VPN gebruik te maken.
4. Playstation, Xbox en Nintendo game consoles
Normaal gesproken kun je op een game console die geen jailbreak heeft gehad niet direct een VPN instellen. Als je niet weet of je console jailbreak of een zogenaamde CFW (custom firmware) heeft is dat waarschijnlijk niet het geval. Een goed alternatief is dan echter om de VPN in te stellen op je router. Dan wordt al het verkeer versleuteld. Het nadeel is dat het vaak iets lastiger is om een VPN op je router in te stellen. Het voordeel is dat al het internetverkeer meteen versleuteld en dus veilig is. Check bij je provider of OpenVPN ondersteund wordt want dat is de meest gangbare manier om VPN op routers in te stellen.